Segueix-nos

novembre 17, 2022

Acte d´inauguració del Barcelona Aging coLLaboratory (BALL)

El 17 de novembre s’ha celebrat la inauguració del Barcelona Aging col·laboratory (BALL), el primer Living Lab monogràfic sobre envelliment. Ha tingut lloc al Parc Sanitari Pere Virgili, la seu física del BALL i del seu primer projecte: un robot humanitzat que ajudarà aquelles persones que no es poden alimentar per si mateixes.

El Living Lab ha estat impulsat per deu entitats de renom que representen els principals àmbits de la societat catalana: salut (Parc Sanitari Pere Virgili i Vall d’Hebron Institut de Recerca), robòtica (Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC) , universitat (Universitat Ramon Llull, amb la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna i l’Institut Borja de Bioètica, i Universitat Oberta de Catalunya), social (Fundació iSocial), empresa privada (Grup Efebé, Qida i UniversalDoctor) i associacions de persones majors (Fatec – Federació d’Associacions de Persones Majors de Catalunya).

L´acte d´inauguració s´ha celebrat a la sala Geron (paraula grega que significa persona d´edat o persona anciana). Per començar, ha comptat amb la participació de:

  • Dra. Gemma Craywinckel i Martí. Gerent, Parc Sanitari Pere Virgili.
  • Dª. Carmela Fortuny i Camarena. Vicepresidenta segona, Diputació de Barcelona.
  • Dª. Pilar Solanes Salse. Directora Serveis, Direcció d’Envelliment y Cuidados, Ajuntament de Barcelona.
  • Dra. Carmen Cabezas Peña. Secretaria de Salut Pública, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya.
  • SR. Oriol Amorós i March. Secretari general del Departament de Drets Socials, Generalitat de Catalunya.

Presentació del Barcelona Aging coLLaboratory

Tot seguit, el Dr. Marco Inzitari, director d’Atenció Integrada i Investigació del Parc Sanitari Pere Virgili, professor agregat de la UOC i cap del Grup de Recerca REFiT Bcn del VHIR, s’ha encarregat de presentar el BALL.

Posteriorment, ha tingut lloc una taula rodona sobre el valor del BALL a càrrec de membres d’aquesta plataforma d’innovació al voltant de l’envelliment:

  • SR. Josep Carné i Teixidó. President, Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya. 
  • Dª. Pilar Rodríguez i Benito. Vicepresidenta, Fundació iSocial. 
  • Dª. Laia Arnal i Arasa. Business Development Director, Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR). 

Algunes de les conclusions en què han coincidit tots els ponents és que, un cop passada la pandèmia, cal recuperar el focus en la promoció de la salut i incloure la part social als projectes innovadors. La gent gran ja és el 20% de la nostra societat, per la qual cosa és essencial la seva participació col·liderant les iniciatives, cocreant amb la resta d’agents implicats, per explorar i experimentar en entorns reals i avaluar i escalar per no quedar-nos als pilots i transformar-los en productes i serveis. Aquesta és l´ambició del BALL.

Actualment ja hi ha projectes en marxa: Admit, amida, +Agil, qcoa, ai-eat, Moviment, HoOP. Podeu descobrir més informació sobre cadascun d’ells aquí.

Per acabar, la cloenda de l’acte ha estat a càrrec de Magda Orozco, directora dels serveis de la Regidoria d’Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona.

La seu física del BALL: la Casa de pensar

Aquest acte inaugural ha conclòs amb un aperitiu i la visita a la Casa de Pensar, un racó amb encant que, a partir d’ara, estarà a la disposició de les administracions públiques, de les entitats i el teixit associatiu. Així serà un espai per a reunions de brainstorming amb tots els actors relacionats amb l’envelliment (pacients, professionals, institucions de recerca, administració pública, empreses privades, etc.) i es detectaran reptes relacionats amb aquest àmbit.També es faran sessions per tal de trobar solucions innovadores a aquests reptes i dinàmiques participatives per desenvolupar-les amb l’usuari final.


Imatge de l´espai intern La Casa de pensar, Parc Sanitari Pere Virgili, 2022